Ταξιδεύοντας με τη Γάτα σας

Ταξιδεύοντας με τη Γάτα σας

Παρακάτω θα δείτε μερικές συμβουλές ταξιδιού για γάτα για να μπορέσουν όλα να κυλήσουν ομαλά.

Ταξίδι με αυτοκίνητο και γάτα

Γνωρίζοντας πώς να ταξιδεύετε με γάτες στο αυτοκίνητο είναι το πιο χρήσιμο μέρος για να μπορέσετε να ξεκινήσετε. Αν είστε σίγουροι και πιστεύετε ότι μπορείτε να κρατήσετε την γάτα σας ήρεμη, το ταξίδι μπορεί να γίνει χωρίς άγχος και για τους δυο σας.

Πριν από το ταξίδι με αυτοκίνητο

Το πιο σημαντικό μέρος των αποσκευών σας, εκτός φυσικά από την γάτα σας, είναι ένα κλουβί μεταφοράς για τη γάτα σας. Μην αφήνετε ποτέ τη γάτα σας να κυκλοφορεί ελεύθερη στο αυτοκίνητο καθώς θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή του οδηγού. Επιπλέον θα μπορούσαν εύκολα να ξεφύγουν μόλις κάποια πόρτα ή παράθυρο του αυτοκινήτου ανοίξει.

Καθώς θα πρέπει να παραμείνουν στο κλουβί μεταφοράς τους καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού, βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα κλουβί μεταφοράς που είναι ισχυρό, ασφαλές, εύκολο να καθαριστεί (σε περίπτωση ατυχημάτων) και αρκετά μεγάλο για τη γάτα σας. Μπορείτε να αγοράσετε ένα πλαστικό, συρμάτινο πλέγμα ή ψάθινο καλάθι, αλλά μην μπείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε ένα κουτί από χαρτόνι, καθώς θα μουλιάσει και θα καταστραφεί αν η γάτα σας ουρήσει σε αυτό. Παρόλο που φαίνεται καλό να βρεθεί το μεγαλύτερο διαθέσιμο κλουβί μεταφοράς, μερικές γάτες προτιμούν να αισθάνονται αναπαυτικά και ένας πολύ μεγάλος ελεύθερος χώρος μπορεί να τις κάνει να νιώθουν ανασφαλείς. Φυσικά δεν θέλετε η γάτα σας να είναι περιορισμένη συνεπώς επιλέξτε προσεκτικά.

Εάν η γάτα σας βρεθεί σε νέο κλουβί μεταφοράς την τελευταία στιγμή, μπορεί να αντιδράσει έχοντας πολύ άγχος και δυσφορία - κάθε γάτα είναι διαφορετική! Για να βοηθήσετε τη γάτα σας να συνηθίσει στο κλουβί μεταφοράς της, καλό θα ήταν να την βάλετε σε αυτό πολύ νωρίτερα. Όσο περισσότερη ώρα εξοικειωθεί με αυτό, τόσο πιο ευτυχισμένη θα είναι,έτσι ώστε να παραμείνει στο εσωτερικό, όταν ξεκινά το ταξίδι . Ένας καλός τρόπος να εξικοιώσετε τη γάτα σας σε ένα κλουβί μεταφοράς είναι να το αφήσετε ανοιχτό στο πάτωμα, αρχίζοντας μερικές ημέρες ή και εβδομάδες πριν το ταξίδι σας. Τα μαλακά σκεπάσματα, οι νόστιμες γευστικές απολαύσεις και οι γνωστές μυρωδιές θα το κάνουν ευχάριστο, κάτι που θα πρέπει να ενθαρρύνει τη γάτα σας να το νιώσει σπίτι της και να το δει ως ασφαλές χώρο. Τα πλαστικά κλουβιά μεταφοράς τύπου αερομεταφορέων μπορούν να αποσυναρμολογηθούν, δημιουργώντας στις περίεργες γάτες την επιθυμία να μπουν και να το εξερευνήσουν.

Oταν έχετε οργανώσει το κλουβί μεταφοράς της γάτας, έχετε ήδη κάνει το πρώτο βήμα για ένα ασφαλές ταξίδι με τη γάτα σας.

Εξοικιώνοντας την γάτα σας στα ταξίδια με το αυτοκίνητο

Αγοράστε κάποιο προϊόν φερομόνης γάτας από τον κτηνίατρο ή το pet shop σας και ψεκάστε το, πριν τοποθετήσετε τη γάτα σας μέσα, στο εσωτερικό του κλουβιού μεταφοράς. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την γάτα σας ήρεμη. Κάντε το κλουβί μεταφοράς όσο το δυνατόν πιο φιλόξενο, προσθέτοντας μια γνωστή κουβέρτα ή ένα αγαπημένο παιχνίδι της γάτας σας.

Αρχίστε τα ταξίδια με αυτοκίνητο και τη γάτα σας σταδιακά, ίσως αρχίζοντας με ένα σύντομο ταξίδι γύρω από το τετράγωνο του σπιτιού σας. Στη συνέχεια, οδηγείτε αργά σε ένα μεγαλύτερο ταξίδι, ακολουθούμενο πάντα από επιβραβεύσεις και λιχουδιές. Στην ιδανική περίπτωση θα πρέπει να αρχίσετε αυτή την εκπαίδευση όταν το κατικοίδιο σας είναι γατάκι, ώστε να μπορεί να το συνηθίσει από νεαρή ηλικία. Η γάτα σας μπορεί να είναι λίγο "ομιλητική" στην αρχή, αλλά αυτό συνήθως μειώνεται κατά την διάρκεια του ταξιδίου.

Αν γνωρίζετε ότι η γάτα σας είναι ένας ιδιαίτερα νευρική κατα τη διάρκεια του ταξιδιού, αλλά πρέπει να τη μεταφέρετε κάπου με το αυτοκίνητο, συζητήστε το με τον κτηνίατρό σας προτού φύγετε. Μπορεί να χρειάζεται να συνταγογραφήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή για να την βοηθήσει να χαλαρώσει.

Συμβουλές για να κάνετε το ταξίδι της γάτας σας με το αυτοκίνητο πιο άνετο

 • Μην δώσετε στη γάτα σας τίποτα να φάει μια με δύο ώρες πριν το ταξίδι. Eνα γεμάτο στομάχι θα μπορούσε να την κάνει να αισθάνεται στο ταξίδι άρρωστη και μελλοντικά να μην θέλει να ταξιδέψει ξανά.
 • Όταν ταξιδεύετε με τη γάτα σας σε ένα αυτοκίνητο, τοποθετήστε το κλουβί μεταφοράς της, σε κάποιο σημέιο όπου δεν θα μπορεί να αποσπάσει τον οδηγό και κάπου όπου θα μπορεί να παραμείνει στη θέση του σε περίπτωση που φρενάρετε ξαφνικά. Είναι καλή ιδέα να τοποθετήσετε ένα αδιάβροχο υλικό κάτω από το καλάθι της σε περίπτωση που έχει ένα ατύχημα.
 • Μιλώντας για ατυχήματα, φροντίστε να μεταφέρετε χαρτοπετσέτες, πλαστικές σακούλες σκουπιδιών και ένα φιλικό προς τα κατοικίδια απολυμαντικό - καλύτερα να είστε ασφαλείς!
 • Εάν χρησιμοποιείτε ένα κλουβί μεταφοράς απο μέταλλο το οποίο επιτρέπει στη γάτα σας να δει από όλες τις πλευρές, θα μπορούσατε να το κάνετε πιο ανακουφιστικό εάν το καλύψετε με μια κουβέρτα ή πανί, αυτό θα βοηθήσει να δώσει στο κλουβί της μια πιο ζεστή αίσθηση.
 • Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας δεν θα είναι ούτε πολύ ζεστή ούτε πολύ κρύα. Μόλις είστε βέβαιοι ότι είναι ασφαλής στο κλουβί μεταφοράς της, μπορείτε να ανοίξετε λίγο το παράθυρο του αυτοκινήτου για να της δώσετε λίγο φρέσκο αέρα. Βεβαιωθείτε ότι δεν αφήνετε ποτέ τη γάτα σας στο αυτοκίνητο μια ζεστή μέρα, ακόμα και για λίγα λεπτά. Τα αυτοκίνητα θερμαίνονται γρηγορότερα από ό, τι νομίζετε, ακόμα και σε σχετικά ήπιες μέρες. Συνεπώς δεν αξίζει να θέσετε τη γάτα σας σε κίνδυνο.
 • Αν σχεδιάζετε ένα μεγάλης διάρκειας ταξίδι με το αυτοκίνητο, δύο ώρες ή περισσότερες, τότε ίσως χρειαστεί να σκεφτείτε ένα κλουβί μεταφορας / δοχείο άμμου υγιεινής 2 σε 1 συμπεριλαμβάνοντας πάντα ένα μπολ ή ένα μπουκάλι με νερό. Εάν, για οποιοδήποτε λόγο, πρέπει να ανοίξετε το κλουβί της γάτας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, βεβαιωθείτε ότι έχετε κλείσει πρώτα όλα τα παράθυρα και τις πόρτες του αυτοκινήτου - δεν θέλετε να διαφύγει η γάτα σας, ιδιαίτερα σε κάποιο περίεργο μέρος.

Πετώντας με την γάτα σας

Oταν πρέπει να ταξιδέψετε αεροπορικώς με τη γάτα σας, είτε πρόκειται για διακοπές είτε επειδή μετακομίζετε σπίτι, χρειάζεται μεγάλος προγραμματισμός για το ταξίδι της γάτας στο αεροπλάνο.

Πριν πάρετε τη γάτα σας σε αεροπλάνο

Πριν κλείσετε την πτήση σας, πρέπει να ελέγξετε κάποια πράγμα έτσι ώστε να λάβετε τα μέτρα σας:

Κράτηση της πτήσης σας

 • Βεβαιωθείτε ότι η αεροπορική εταιρεία γνωρίζει ότι θέλετε να ταξιδέψετε με τη γάτα σας ζητώντας τη συμβουλή τους.
 • Προσπαθήστε να ταξιδέψετε με τη γάτα σας σε όσο το δυνατόν πιο απλή πτήση έτσι ώστε να αποφύγετε να μετακινηθείτε με διαφορετικά αεροπλάνα. Σκεφτείτε επίσης, τον προγραμματισμό της πτήσης, ώστε να αποφύγετε να φτάσετε σε μια ώρα της ημέρας που κάνει είτε πολλή ζέστή είτε πολύ κρύο.
 • Ορισμένες πτήσεις δεν έχουν άδεια να μετάφερουν ζώα, συνεπώς ελέγξετε ότι θα πετάξετε στο ίδιο αεροπλάνο με το κατοικίδιο ζώο σας.

Μαζεύοντας τα πράγματα για την πτήση

Ενώ είστε απασχολημένοι με το πακετάρισμα της τελευταίας στιγμής, μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν πρακτικά πράγματα που πρέπει να κάνετε για να προετοιμάσετε το ταξίδι της γάτας σας με αεροπλάνο:

 • Εάν χρειάζεστε βιβλιάρειο υγείας ή ανησυχείτε για το πόσο καλά θα αντιμετωπίσει η γάτα σας τα ταξίδια, σιγουρευτείτε ότι έχετε επισκεφθεί τον κτηνίατρό σας λίγες ημέρες πριν το ταξίδι. Εάν συμβουλεύουν την καταστολή, ίσως θελήσουν να δοκιμάσουν τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες προτού ταξιδέψετε (η ηρέμηση μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο μια γάτα αντιμετωπίζει τις αλλαγές της θερμοκρασίας, έτσι ώστε να την κάνει νευρική προκαλώντας περισσότερο κακό από ότι καλό).
 • Ελέγξτε ότι οι πληροφορίες σχετικά με το εισιτήριο της γάτας σας αντιστοιχούν ακριβώς στις πληροφορίες που περιέχονται και στη δική σας. Σε αντίθετη περίπτωση, μιλήστε αμέσως στην αεροπορική εταιρεία.
 • Έχετε το κλουβί μεταφοράς της γάτας σας έτοιμο και σημειώστε καθαρά τόσο τις πληροφορίες της γάτας σας όσο και τις πληροφορίες της πτήσης σας. Τοποθετήστε και ένα πίνακα σίτισης για μια περίοδο 24 ωρών σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο, δεν φτάνετε και οι δύο στον ίδιο χώρο ταυτόχρονα.
 • Αγοράστε μια προσωρινή ετικέτα ταυτότητας για το κολάρο της γάτας σας όπου θα εμφανίζει τη διεύθυνση του προορισμού σας και τον αριθμούς έκτακτης ανάγκης. Η γάτα σας πρέπει να το φορέσει στο ταξίδι αλλά και για όσο διάστημα παραμείνετε στο εξωτερικό.

Τέλος, υπάρχουν και πράγματα που μπορείτε να κάνετε έτσι ώστε να κάνετε το ταξίδι της γάτας σας πιο άνετο:

 • Εξικοιώστε την γάτα σας με το κλουβί μεταφοράς αφήνοντάς το στα αγαπημένα της μέρη γύρω από το σπίτι σας με ένα ωραίο μαξιλάρι και μερικές νόστιμες λιχουδιές μέσα.
 • Αν πετάτε με την γάτα σας, θα πρέπει να φτάσετε στο αεροδρόμιο εγκαίρως, ώστε να είστε άνετοι. Στην ιδανική περίπτωση, η γάτα σας θα έχει φάει νωρίτερα (συνιστάται να μην έχει φάει 2-4 ώρες πριν το ταξίδι).

Το ταξίδι της γάτας σας με αεροπλάνο ή στο αυτοκίνητο μπορεί να είναι πολύ αγχωτική διαδικασία, αλλά όσο καλύτερα προετοιμάζεστε και όσο πιο χαλαροί είστε, τόσο πιο άνετη θα είναι και η γάτα σας.

Πηγή : purina.gr

 

 

Επιστροφή στο ιστολόγιο