Πώς να γνωρίσετε ένα κουτάβι στον σκύλο σας
Ο σκύλος που έχετε έχει πιθανότατα συνηθίσει να έχει το σπίτι όλο δικό του, οπότε μπορεί τον σοκάρει το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα πρέπει να το μοιραστεί με κάποιον άλλο! Δοκιμάστε αυτές τις ιδέες για να κάνετε η γνωριμία του καινούργιου κουταβιού με τον ενήλικο σκύλο σας όσο πιο ομαλή γίνεται.
- Πριν φέρετε σπίτι το καινούργιο κουτάβι σας, σιγουρευτείτε ότι ο σκύλος που έχετε έχει κάνει όλα τα εμβόλια που πρέπει, για να μείνουν όλοι χαρούμενοι και υγιείς.
- Βρείτε έναν ουδέτερο χώρο για να συναντηθούν οι δύο σκύλοι, κάπου όπου ο παλιός σκύλος δεν θα έχει ζητήματα εδαφικής κυριότητας. Μια καλή ιδέα είναι να τους γνωρίσετε έξω, αλλά αν το κουτάβι σας δεν έχει κάνει όλα του τα εμβόλια, περιοριστείτε στον κήπο σας.
- Μόλις το κουτάβι σας κάνει (τουλάχιστον) τα πρώτα του εμβόλια και ο κτηνίατρος σας δώσει το «πράσινο φως», πάρτε το στον κήπο σας και αφήστε το να τριγυρίσει γύρω-γύρω για να συνηθίσει όλες τις συναρπαστικές καινούργιες εικόνες και μυρωδιές.
- Στη συνέχεια, βάλτε του λουρί και φέρτε έξω τον ενήλικο σκύλο σας, επίσης δεμένο με λουρί. Αν ο προϋπάρχων σκύλος σας είναι μεγάλος ή ευερέθιστος, μια καλή ιδέα μπορεί να είναι να του φορέσετε κολάρο που εφαρμόζει γύρω από τη μουσούδα του, για να αποφύγετε τυχόν ξαφνικές απότομες κινήσεις με το καλημέρα. Οι δύο σκύλοι θα θελήσουν να επεξεργαστούν ο ένας τον άλλο, οπότε αφήστε τους να έρθουν κοντά, κρατώντας χαλαρά τα λουριά τους. Καθησυχάστε τους λέγοντάς ήρεμα και στους δύο ότι είναι καλοί σκύλοι και αγνοήστε τυχόν κλαψουρίσματα ή γαβγίσματα.
- Επαινέστε τις ήρεμες, συγκρατημένες επαφές χαϊδεύοντάς τους απαλά, μιλώντας τους ήρεμα και, ενδεχομένως, με μικρές λιχουδιές. Αν κάποιος από τους δύο φορτιστεί υπερβολικά, εσείς πρέπει να παραμείνετε ήρεμοι. Περιμένετε να ηρεμήσουν ή χωρίστε τους για λίγο πριν ξαναπροσπαθήσετε.
- Κρατήστε τις συστάσεις σύντομες, αλλά συχνές, και σύντομα θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι.
- Αφήστε τον ενήλικο σκύλο σας να «προσκαλέσει» το κουτάβι μέσα στο σπίτι. Κρατήστε και τους δύο δεμένους με λουρί μέχρι το κουτάβι να ρίξει μια καλή ματιά τριγύρω και ο μεγάλος σκύλος να το αποδέχεται πλέον ήρεμα χωρίς να αντιδρά. Συνεχίστε να επιβραβεύετε την αποδοχή και την ανεκτικότητα, επαινώντας και χαϊδεύοντας απαλά και τους δύο.
Αν έχετε οποιαδήποτε απορία για το πώς γνωρίζουμε ένα κουτάβι σε έναν μεγαλύτερο σε ηλικία σκύλο, ζητήστε βοήθεια πριν έρθει εκείνη η ώρα. Ο εκπαιδευτής σκύλων ή ο κτηνίατρος της περιοχή σας θα σας πουν με χαρά τι μπορείτε να κάνετε.
Πώς να γνωρίσετε ένα κουτάβι στον σκύλο σας
Αν πρόκειται να γνωρίσετε έναν ενήλικο σκύλο στον σκύλο σας, μην εκπλαγείτε αν δεν γίνουν φίλοι αμέσως. Μην απογοητεύεστε όμως. Αν τους αφήσετε να γνωριστούν μεταξύ τους σταδιακά σε ήρεμο, ουδέτερο έδαφος μακριά από το σπίτι (ιδανικά σε ένα μέρος άγνωστο και στουςδύο), συνήθως δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην τα πάνε καλά και να μη γίνουν καλοί φίλοι.
Για να διευκολύνετε τη γνωριμία με έναν άλλο σκύλο, κρατήστε και τους δύο σκύλους με λουρί -και πιθανώς κολάρο που εφαρμόζει γύρω από τις μουσούδες τους αν πρόκειται για μεγάλους, νευρικούς ή ευερέθιστους σκύλους -και αφήστε τους να εξερευνήσουν ο ένας τον άλλο.Αν αρχίσουν να γρυλίζουν ή να γαβγίζουν ο ένας στον άλλο, χωρίστε τους αμέσως και περιμένετε να ηρεμήσουν πριν ξαναπροσπαθήσετε.Αν το επιχειρήσετε ξανά και ξανά και εξακολουθήσουν να αρνούνται να τα βρουν μεταξύ τους, θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με κάποιον επαγγελματία συμπεριφοριστή. Ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας παραπέμψει σε κάποιον ή κάντε μια προσωπική έρευνα για να βρείτε έναν συμπεριφοριστήστην περιοχή σας.
Πώς να γνωρίσετε τον καινούργιο σας σκύλο στη γάτα ή το γατάκι σας
Το σημαντικότερο όταν γνωρίζετε ένα κουτάβι σε μια γάτα είναι το θέμα της ασφάλειας. Οι σκύλοι μπορεί να αναστατωθούν πολύ με την παρουσία μιας γάτας, οπότε μπορεί να περάσει χρόνος για να μάθουν να συμβιώνουν! Αν ο σκύλος σας συνεχίσει να είναι ευερέθιστος ή επιθετικός με τη γάτα σας παρά τις προσπάθειες που κάνετε για να τους γνωρίσετε, ζητήστε επαγγελματικές συμβουλές από τον κτηνίατρό σας και ρωτήστε αν ένας εξειδικευμένος συμπεριφοριστής σκύλων θα μπορούσε να τους βοηθήσει να μάθουν να ζουν μαζί.
Όταν το καινούργιο κουτάβι ή σκύλος σας είναι πλέον χαλαρό και άνετο στο νέο του σπίτι, είναι ώρα να το γνωρίσετε στη γάτα σας. Πρέπει να έχετε υπομονή και να δώσετε στη γάτα σας χρόνο να συνηθίσει τον καινούργιο της συγκάτοικο, ειδικά αν η γάτα σας δεν έχει ξαναζήσει ποτέ με έναν φιλικό σκύλο! Δεν είναι ασυνήθιστο για τις γάτες να αντιδράσουν στην παρουσία του καινούργιου σκύλου βγάζοντας το χαρακτηριστικό ήχο «χις» ή χτυπώντας τον ή να επιχειρήσουν να το σκάσουν τρέχοντας ή να κρυφτούν.
- Η γνωριμία ενός κουταβιού με μια γάτα μπορεί να είναι λίγο δύσκολη, οπότε αυτό που πρέπει να κάνετε εσείς είναι να βοηθήσετε και τους δύο να χαλαρώσουν ο ένας με την παρουσία του άλλου. Σιγουρευτείτε ότι η γάτα ή το γατάκι σας είναι σε ασφαλές μέρος, όπου δεν μπορεί να φτάσει ο σκύλος σας και κρατήστε τον καινούργιο σας σκύλο περιορισμένο με λουρί.
- Επιβραβεύστε τον σκύλο σας όταν είναι ήρεμος και, ακόμη κι αν γαβγίζει αναστατωμένος, εσείς παραμείνετε ήρεμοι.
- Ύστερα από πέντε λεπτά περίπου, πάρτε τον σκύλο μακριά και αφήστε στη γάτα σας χώρο για ένα διάλειμμα.
- Προσπαθήστε να τους γνωρίσετε με σύντομες επαφές, διάρκειας μερικών λεπτών κάθε φορά, σε διαφορετικά δωμάτια, αρκετές φορές τη μέρα, για να συνηθίσουν να βλέπουν και να μυρίζουν ο ένας τον άλλο σε όλο το σπίτι. Να κρατάτε πάντα τον σκύλο σας με λουρί.
- Όταν ηρεμήσουν και χαλαρώσουν, αφήστε τη γάτα σας να βγει από το ασφαλές σημείο στο οποίο βρίσκεται, αλλά συνεχίστε να κρατάτε τον σκύλο σας με λουρί. Αφήστε τους να εξερευνήσουν ο ένας τον άλλο και φροντίστε να τους δείχνετε πολλή αγάπη και στοργή όταν ανέχονται ο ένας τον άλλο! Να θυμάστε ότι εσείς πρέπει να παραμείνετε ήρεμος αν κάποιος από τους δύο δείχνει ότι δεν είναι χαρούμενος. Κάντε το ίδιο πολλές φορές, σε όσο πιο πολλά δωμάτια γίνεται.
- Να τους έχετε υπό την επίβλεψή σας μέχρι να σιγουρευτείτε ότι θα τα πάνε καλά και να αφήσετε ελεύθερο τον σκύλο σας μόνο όταν θα είστε σίγουρος ότι δεν θα αντιδράσει ή δεν θα προσπαθήσει να κυνηγήσει τη γάτα σας. Σιγουρευτείτε ότι η γάτα σας έχει πρόσβαση σε σημεία που δεν μπορεί να φτάσει ο σκύλος και ότι μπορεί να ξεφύγει αν αισθάνεται δυστυχισμένη.
- Να τους κρατάτε χωριστά όταν τρώνε, για να μπορούν και οι δύο να φάνε άνετα, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να κλέψει ο ένας το φαγητό του άλλου.
- Βάλτε την αμμοδόχο της γάτας σας σε σημείο όπου εκείνη μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση, αλλά ο σκύλος όχι. Μπορεί να μην ακούγεται ωραίο, αλλά ο σκύλος σας μπορεί να ακολουθήσει τα ένστικτα του τού τροφοσυλλέκτη και να θεωρήσει ότι είναι καλή ιδέα να φάει το περιεχόμενο!
- Φροντίστε η γάτα σας να έχει άφθονες ευκαιρίες να κυνηγήσει και να καταδιώξει παιχνίδια που κινούνται, ώστε ο σκύλος σας να μπορεί να χαλαρώσει χωρίς να φοβάται ότι θα του επιτεθεί ξαφνικά μια γάτα που παραφυλά.
Μην ανησυχείτε αν ο σκύλος και η γάτα σας δεν γίνουν οι καλύτεροι φίλοι. Οι γάτες είναι συχνά ανεξάρτητες από τη φύση τους και μπορεί απλά να αδιαφορεί για τον σκύλο σας, ακόμη κι αν έχει αποδεχθεί την παρουσία του. Με τον καιρό, ωστόσο, οι περισσότερες γάτες και σκύλοι που ζουν μαζί γίνονται φιλικοί, παρ’ όλο που ακόμη κι αυτό μπορεί να είναι πάρα πολύ για μία γάτα! Εφόσον έχει ο καθένας τον δικό του χώρο και η γάτα μπορεί να κυκλοφορεί σε σημεία όπου δεν έχει πρόσβαση ο σκύλος, όλα θα λειτουργήσουν, λογικά, μια χαρά.
Πηγή: purina.gr