Ημερήσια Δοσολογία B.A.R.F.

Ημερήσια Δοσολογία B.A.R.F.

Πόσο B.A.R.F. πρέπει να τρώει το κατοικίδιο μου? Απο τι εξαρτάται? Πρέπει να κάνει αφαγία? Αυτές κι αλλές απορίες έχουν όσοι αποφασίζουν να αλλάξουν τη διατροφή του κατοικιδίου τους σε B.A.R.F.
Ας δούμε λοιπόν κάποιες βασικές πληροφορίες.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ B.A.R.F. ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ

Για να διατηρήσετε ένα υγιές σώμα, συνιστάται να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή. Οι ανάγκες του σκύλου σας, ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, το βάρος, το μέγεθος και τη δραστηριότητά τους. Με βάση τα αποτελέσματα μελετών σε ενήλικους σκύλους και κουτάβια, συνιστάται γενικά οι σκύλοι να τρώνε δύο ή τρία μικρά γεύματα την ημέρα.
Ένας ενήλικος σκύλος χρειάζεται ένα ποσοστό 2-3% του βάρους του ενώ για τα κουτάβια το ποσοστό αλλάζει σε 5-10% του βάρους τους χωρισμένο σε 3-4 γεύματα την ημέρα. Π.χ. ένας ενήλικος σκύλος 20 κιλών με κανονική δραστηριότητα θα χρειαστεί περίπου 600 γραμμάρια τροφής την ημέρα (20 κιλά x 3%). Η κατανάλωση 300 γραμμαρίων τροφής το πρωί και 300 γραμμαρίων τροφής το βράδυ θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.

Δείτε αναλυτικά παρακάτω:

ΕΝΗΛΙΚΟΙ ΣΚΥΛΟΙ

Αναφέραμε πιο πάνω οτι ενας ενήλικος σκύλος με κανονική δραστηριότητα χρειάζεται να καταναλώσει ένα ποσοστό 2-3% του βάρους του B.A.R.F. τροφή. Το ποσοστά αυτο μπορεί να μειωθεί κατά 20-30% για υπέρβαρους σκύλους ή εναλλακτικά να υπολογιστεί το αρχικό ποσοστό 2-3% επί του ιδανικού τους όμως βάρους.
Ενήλικοι υγιείς σκύλοι με έντονη δραστηριότητα (π.χ. τρέξιμο) και κανονικό βάρος χρειάζονται ένα ποσοστό 3-4% επί του βάρους τους ημερησίως.
Ενήλικοι υγιείς σκύλοι με εξαιρετικά έντονη δραστηριότητα όπως σκύλοι εργασίας ή σκύλοι που κάνουν κάποιο κυνάθλημα θα χρειαστούν 3-6% επί τους βάρους τους την ημέρα και ιδανικά μενού B.A.R.F. με περισσότερο λίπος ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του οργανισμού.
Οι στειρωμένοι σκύλοι, ακολουθούν τον κανονα των ενήλικων ανάλογα και με την δραστηριότητα τους δλδ 2-3% επί τους βάρους τους την ημέρα.

ΚΟΥΤΑΒΙΑ

Στα κουτάβια ηλικίας 2-3 μηνών ξεκινάμε με 9-10% επί του βάρους τους την ημέρα, χωρισμένο σε 3-4 γεύματα και κάθε μηνα μειώνουμε το ποσοστό κατα 1% μέχρι να φτάσουμε το 3-4% στους 12 μηνες της ζωής τους. Μέχρι τότε προσαρμόζουμε και τον αριθμό των γευμάτων τους με σκοπό στην ενηλικίωση τους να φτάσουμε ιδανικά τα 2 γεύματα ημερησίως.

ΚΥΗΣΗ/ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Οι θηλυκές που βρίσκονται σε κύηση θα χρειαστούν 2-4% επί τους βάρους τους την ημέρα για τις πρώτες 40 μέρες της κύησης και 3-5% επί τους βάρους τους την ημέρα χωρισμένο σε 2-4 γεύματα για το υπόλοιπο αυτής.
Την απαιτητική περίοδο του θηλασμού, οι Θηλυκές χρειάζονται 3-6% επί τους βάρους τους την ημέρα ανάλογα το μέγεθος, την ποσότητα και την ηλικία των κουταβιών, χωρισμένο σε 2-4 γεύματα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ B.A.R.F. ΓΙΑ ΓΑΤΕΣ

Η ποσότητα B.A.R.F. που θα χρειαστεί ημερησίως η γάτα σας εξαρτάται και εδώ από το βάρος της, την ηλικία της, το μέγεθός της και το επίπεδο δραστηριότητάς της. Το ποσοστό είναι 3-4% την ημέρα για ενήλικες γάτες και 5-6% την ημέρα για γατάκια.

Πιο αναλυτικά:

ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ

Ενήλικες γάτες με κανονική δραστηριότητα χρειάζονται 3-4% επί τους βάρους τους την ημέρα ενώ με έντονη δραστηριότητα 4-5% επί τους βάρους τους.
Ενήλικες/υπέρβαρες γάτες χρειάζονται 2-3% επί του βάρους τους την ημέρα. Όλα τα παραπάνω χωρισμένα σε 2-3 γεύματα.

ΓΑΤΑΚΙΑ

Τα γατάκια χρειάζονται 5-6% επί του βάρους τους την ημέρα, ξεκινάμε από 4-5 γεύματα και καταλήγουμε σε 2-3 γεύματα.

ΚΥΗΣΗ/ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Οι γατούλες για τις πρώτες 40 ημέρες της κύησης χρειάζονται 4% επί του βάρους τους χωρισμένο σε 2-3 γεύματα την ημέρα. Ενώ για το υπόλοιπο αυτής χρειάζονται 5-6% επί του βάρους τους, χωρισμένο σε 3-4 γεύματα την ημέρα.
Οι γάτες που θηλάζουν χρειάζονται 5-6% επί του βάρους τους την ημέρα, ανάλογα με το μέγεθος, την ποσότητα και την ηλικία των μικρών.

ΣΤΕΙΡΩΜΕΝΕΣ

Οι στειρωμένες γάτες χρειάζονται 2-3% επί τους βάρους τους ημερησίως, χωρισμένο σε 2-3 γεύματα.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ :

Όλα τα παραπάνω σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν τον κτηνίατρο σας και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει  να τον συμβουλεύεστε πρίν προβείτε σε οποιαδήποτε τροποποίηση στο διατροφικό πλάνο του κατοικιδίου σας

Επιστροφή στο ιστολόγιο