Γάτες: Γιατί δεν καλύπτουν πάντα τις ακαθαρσίες τους;

Γάτες: Γιατί δεν καλύπτουν πάντα τις ακαθαρσίες τους;

Γιατί οι γάτες κρύβουν τις ακαθαρσίες τους;
Οι άγριες γάτες στη φύση, έκρυβαν τα κόπρανα τους για δύο βασικούς λόγους. Ο ένας ήταν για να κρατούν άγνωστη την παρουσία τους από πιθανούς κυνηγούς και ο άλλος, γιατί ήταν ένας τρόπος να δείξουν στις «κυρίαρχες» γάτες ότι δεν αμφισβητούν. Οι «κυρίαρχες» γάτες σπάνια θάβουν τα κόπρανα τους και τις περισσότερες φορές τα αφήνουν σε εμφανή σημεία.

Έτσι, απ’ ότι φαίνεται, ο μόνος λόγος για να θάψει μια εξημερωμένη γάτα τα κόπρανα της είναι γιατί υπάρχει μια πιο δυναμική γάτα στο σπίτι. Ωστόσο, το θάψιμο των ακαθαρσιών είναι γενικά μια πολύ φυσιολογική συμπεριφορά.

Γιατί η γάτα σας δεν κρύβει τις ακαθαρσίες της;
Οι άνθρωποι, με το πέρασμα των χρόνων, έχουν ενθαρρύνει αυτή τη συμπεριφορά στις κατοικίδιες γάτες, επιλέγοντας αυτές που είναι καθαρές και καλύπτουν τις ακαθαρσίες τους. Οι γάτες που αφήνουν τα περιττώματά τους ακάλυπτα δεν είναι αφύσικες – είναι απλώς γάτες.

Εάν η γατούλα σας πάντα έσκαβε και σκέπαζε τα κόπρανά της στην αμμολεκάνη και ξαφνικά τα αφήνει ακάλυπτα, θα πρέπει να αναρωτηθείτε τι έχει αλλάξει. Ίσως είναι ένας τρόπος να στείλει ένα μήνυμα ,κάπως δύσοσμο θα λέγαμε σήμα, σε άλλες γάτες για να τους δείξει ότι η περιοχή της ανήκει.

Επίσης, μια εξημερωμένη γάτα μπορεί να επιλέξει να μην θάψει τα κακά της για να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη τους “είμαι εδώ”. Ακόμα κι αν μια γάτα έχει ζήσει στο ίδιο μέρος για κάποιο διάστημα, μπορεί να έχει την ανάγκη να δηλώσει ότι η περιοχή είναι δική της.

Δεν έμαθαν να το κάνουν
Οι γάτες που επιλέγουν να μην καλύψουν τα κόπρανα τους ή να τα κάνουν έξω από την αμμολεκάνη, μπορεί απλώς να κάνουν αυτό που τους έρχεται σαν φυσική λειτουργία. Αν και το θάψιμο των ακαθαρσιών είναι γενικά μια συμπεριφορά που μαθαίνεται από τη μητέρα γάτα, μερικές γάτες στην πραγματικότητα δεν μαθαίνουν ποτέ να το κάνουν.

Μια ομάδα κτηνιάτρων παρακολούθησε σε εξωτερικό χώρο θηλυκές γάτες που ζουν σε σπίτια, και τις παρατήρησε να κάνουν την ανάγκη τους 58 φορές – και μόνο δύο φορές οι γάτες προσπάθησαν να σκάψουν μια τρύπα πρώτα και να τα καλύψουν μετά.

Βρώμικη η μικρή τουαλέτα γάτας
Το μέγεθος της αμμολεκάνης παίζει σημαντικό ρόλο, γιατί αν είναι μικρή μπορεί να μην έχει το χώρο η γάτα σας να γυρίσει και να θάψει τα κόπρανά της.

Επίσης θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι οι γάτες αγαπούν την καθαριότητα, οπότε ίσως το δοχείο με την άμμο να μην πολύ καθαρό, ή η αίσθηση της άμμου να μην αρέσει στη γατούλα σας. Εάν υποψιάζεστε ότι το ένα ή και τα δύο από αυτά μπορεί να συμβαίνει, δοκιμάστε μια νέα μάρκα άμμου, αλλάζετε την πιο συχνά ή αγοράστε μια μεγαλύτερη αμμολεκάνη.

Θέματα υγείας
Aν η γάτα σας βιώνει κάποιο είδος πόνου στα πόδια της, ή σε κάποιο άλλο μέρος του σώματος, θα μπορούσε να την αποτρέψει από το να μείνει περισσότερο στο δοχείο με την άμμο. Επίσης, οι γάτες που τους έχουν αφαιρεθεί πρόσφατα τα νύχια μπορεί να σταματήσουν τη διαδικασία της κάλυψης των κοπράνων.

Πηγή : My pet.gr

Επιστροφή στο ιστολόγιο