Γιατί μυρίζει άσχημα η γάτα μου;

Γιατί μυρίζει άσχημα η γάτα μου;

Έχετε ένα γατάκι που “βρωμάει”; Οι γάτες είναι γενικά γνωστές για την καθαριότητά τους. Οι περισσότερες είναι επιμελείς και περιποιούνται συχνά, κάτι που τις κρατά μακριά από βρωμιές και οσμές. Ωστόσο, μπορεί μερικές φορές να διαπιστώσετε ότι η γάτα σας βρωμάει ιδιαίτερα. Αν και ορισμένες οσμές γάτας είναι αθώες και “διορθώνονται εύκολα”, άλλες μπορεί να είναι σημάδι ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Αιτίες άσχημων οσμών στη γάτα

Υπάρχουν αρκετοί πιθανοί λόγοι για τις άσχημες οσμές στις γάτες. Σε πολλές περιπτώσεις, η γάτα σας θα χρειαστεί να πάει στον κτηνίατρο. Εάν δεν μπορείτε να προσδιορίσετε την πηγή της οσμής, είναι ακόμα σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Δυσοσμία στόματος

Μερικοί άνθρωποι υποθέτουν ότι είναι φυσιολογικό για τις γάτες να έχουν δυσοσμία του στόματος. Ωστόσο, η συνεχής κακή αναπνοή στις γάτες είναι συνήθως σημάδι προβλήματος υγείας. Οι προσωρινές οσμές του στόματος μπορεί να οφείλονται σε κάτι που έφαγε η γάτα.

Η οδοντική νόσος είναι ίσως η πιο κοινή αιτία κακής αναπνοής στις γάτες. Η συσσώρευση πλάκας και πέτρας έχει μια άσχημη οσμή λόγω της περιεκτικότητάς της σε βακτήρια. Η συσσώρευση μπορεί να προκαλέσει ουλίτιδα και να οδηγήσει σε ασθένεια των ούλων, οδηγώντας σε απώλεια δοντιών.

Οι πληγές στο στόμα μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστη οσμή εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Τα βακτήρια στο στόμα μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Αυτές οι βλάβες μπορεί να προκληθούν από στοματίτιδα ή κάποιο άλλο πρόβλημα. Μια κατάσταση άβολη για τη γάτα.

Η οσμή του στόματος μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε περίπτωση που έχουμε σοβαρή νεφρική νόσο ή μη ρυθμισμένο διαβήτη.

 

Δυσοσμία γύρω από τη βάση της ουράς

Εάν η άσχημη μυρωδιά προέρχεται από την περιοχή γύρω από τη βάση της ουράς, το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για πρόβλημα γύρω από τον πρωκτό. Ζητήστε κτηνιατρική ιατρική φροντίδα εάν υποψιάζεστε τις ακόλουθες καταστάσεις:

Ο μετεωρισμός (φούσκωμα) είναι φυσιολογικός σε ανθρώπους και ζώα και οι γάτες δεν αποτελούν εξαίρεση. Εάν η γάτα σας βγάζει αέρια συχνά ή έχει μια εξαιρετικά άσχημη μυρωδιά, μπορεί να υπάρχει γαστρεντερικό πρόβλημα.

Η διάρροια μπορεί να αφήσει ίχνη ακαθαρσιών γύρω από τη πίσω περιοχή και τα πόδια. Μπορεί να είναι δύσκολο για τη γάτα να συμβαδίσει με την περιποίηση εάν η διάρροια συνεχίζει να εμφανίζεται. Εάν η γάτα σας είχε διάρροια για δύο ή περισσότερες ημέρες, ήρθε η ώρα να επισκεφτείτε έναν κτηνίατρο.

Η δυσκοιλιότητα έχει ως αποτέλεσμα, η γάτα να καταπονείται να αφοδεύσει. Τα σκληρά κόπρανα μπορεί να μην περάσουν, αλλά μερικές φορές τα υγρά κόπρανα μπορούν να περάσουν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερο πρόβλημα δυσοσμίας. Είναι μια πολύ άβολη κατάσταση για τη γάτα και μερικές φορές είναι σημάδι ενός πιο σοβαρού προβλήματος υγείας.

Οι πρωκτικοί αδένες είναι μικροσκοπικοί σάκοι, που βρίσκονται δεξιά και αριστερά του πρωκτού. Περιέχουν ένα λιπαρό, υγρό που ελευθερώνεται κατά την αφόδευση. Το υγρό μπορεί επίσης να απελευθερωθεί κατά τη διάρκεια έντονου φόβου, στρες ή ενθουσιασμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πρωκτικοί αδένες μπορεί να μολυνθούν, αφήνοντας μια πολύ άσχημη μυρωδιά σε μια γάτα. Και σε αυτή την περίπτωση η συμβουλή του κτηνιάτρου θα βοηθούσε σημαντικά.

Τα περιπρωκτικά συρίγγια είναι τραύματα μέσα και γύρω από την περιοχή του πρωκτού. Αν και αυτά είναι σχετικά ασυνήθιστα στις γάτες, μπορεί να είναι πολύ σοβαρά. Τα περιπρωκτικά συρίγγια προκαλούν ιδιαίτερη δυσοσμία. Μπορούν να οδηγήσουν ή να εμφανιστούν σε συνδυασμό με άλλα γαστρεντερικά προβλήματα και συχνά απαιτούν χειρουργική θεραπεία.

Δέρμα και τρίχωμα

Εάν η μυρωδιά της γάτας σας φαίνεται να προέρχεται από όλο το σώμα, τότε μπορεί να έχει πρόβλημα με το δέρμα και το τρίχωμα. Ένα μπάνιο μπορεί να βοηθήσει εάν η γάτα σας βρωμάει πολύ κι είναι εμφανώς βρώμικη. Ωστόσο, εάν η γάτα σας φαίνεται σχετικά καθαρή, μπορεί να συμβαίνει κάτι βαθύτερο. Ζητήστε κτηνιατρική φροντίδα για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση του δέρματος στη γάτα σας.

Οι δερματικές λοιμώξεις μπορεί να κάνουν τη γάτα να έχει μια άσχημη μυρωδιά παντού. Μπορεί να παρατηρήσετε μια λιπαρή, δύσοσμη επικάλυψη στα χέρια σας μετά το χάιδεμα μιας γάτας με σοβαρή λοίμωξη του δέρματος. Η οσμή προκαλείται συνήθως από υπερανάπτυξη βακτηρίων ή μυκήτων.

Τα τραύματα στο δέρμα μπορεί να μείνουν κρυμμένα κάτω από τη γούνα και να μολυνθούν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια δύσοσμη έκκριση (πύον). Εάν το σώμα της γάτας σας μυρίζει άσχημα και δεν φαίνεται να μπορείτε να βρείτε την πηγή, δοκιμάστε να περάσετε τα δάχτυλά σας μέσα από τη γούνα και να αναζητήσετε πληγές. Εάν βρείτε κάποια, επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Αυτιά

Οι λοιμώξεις του αυτιού προκαλούνται από υπερανάπτυξη βακτηρίων ή ακάρεων στα αυτιά. Εκτός από το ξύσιμο και το κούνημα του κεφαλιού, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα αυτιά της γάτας σας μυρίζουν φρικτά. Ρίξτε μια ματιά στο εσωτερικό για να δείτε εάν υπάρχουν υπολείμματα, καθώς αυτό είναι συχνά σημάδι μόλυνσης του αυτιού. Φροντίστε να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας σύντομα για να διαπιστώσετε εάν υπάρχει λοίμωξη στο αυτί και να ξεκινήσετε την κατάλληλη θεραπεία.

Προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα

Τα ούρα της γάτας έχουν μια πολύ έντονη μυρωδιά που μοιάζει με αμμωνία, αλλά μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερη όταν υπάρχει πρόβλημα. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να προκαλέσουν μία πολύ έντονη στη μυρωδιά των ούρων. Η ακράτεια ή η αδυναμία ελέγχου της ούρησης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η γάτα σας να μυρίζει.

Εάν, λοιπόν, πιστεύετε ότι η γάτα σας βρωμάει και παρουσιάζει κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα, θα ήταν συνετό να καλέσετε άμεσα τον κτηνίατρό σας.

 

Πηγή : mypet.gr

Αν για τη δυσοσμία της γάτας σας ευθύνεται η συσσώρευση πλάκας και πέτρας, σας προτείνουμε το PlaqueOff ProDen Σκόνη 40gr Για Γάτες

Επιστροφή στο ιστολόγιο