Ηλικιωμένοι σκύλοι: 6 συμβουλές για τη διατροφή τους

Ηλικιωμένοι σκύλοι: 6 συμβουλές για τη διατροφή τους

Ηλικιωμένοι σκύλοι: 6 συμβουλές για τη διατροφή τους
Καθώς μεγαλώνει ο σκύλος σας μπορεί να χρειαστεί να κάνετε μερικές διατροφικές αλλαγές, όπως και να παρακολουθείτε περισσότερο την πρόσληψη τροφής του. Επίσης ίσως χρειαστεί να του δίνετε πλέον μια τροφή ειδική για ηλικιωμένους σκύλους. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να τον βοηθήσουν να παραμείνουν υγιή για τα επόμενα χρόνια. Εδώ θα βρείτε κάποιες συμβουλές για τη διατροφή των ηλικιωμένων σκύλων, που μπορείτε να ακολουθήσετε.

Διατροφή ηλικιωμένων σκύλων

1. Δίνετε μικρότερες μερίδες και πιο συχνά
Ο σκύλος σας μπορεί να έχει συνηθίσει να τρώει δύο γεύματα την ημέρα, αλλά καθώς φτάνει στην τρίτη ηλικία, μπορεί να χρειάζεται πιο συχνά γεύματα με μικρότερες μερίδες.

2. Μην ταΐζετε τα ηλικιωμένα σκυλιά υπερβολικά
Οι ηλικιωμένοι σκύλοι είναι πιο επιρρεπείς στην αύξηση του σωματικού βάρους από ό,τι οι ενήλικοι σκύλοι, γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται το υπερβολικό φαγητό. Εάν έχετε αλλάξει την τροφή του σκύλου σας σε μια τροφή για ηλικιωμένα σκυλιά, ακολουθήστε τον οδηγό διατροφής που αναγράφεται στη συσκευασία. Βέβαια επειδή είναι ένας γενικός οδηγός για όλα τα ηλικιωμένα σκυλάκια, εσείς θα πρέπει να παρακολουθείτε τη σωματική κατάσταση του σκύλου σας και προσαρμόζετε την ποσότητα ώστε να διατηρείται το ιδανικό βάρος του. Καλό είναι επίσης να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας για τις συγκεκριμένες θερμιδικές ανάγκες που χρειάζεται ο σκύλος σας.

3. Αποθηκεύστε σωστά τις ξηρές τροφές
Οι ξηρές τροφές πρέπει να αποθηκεύονται σε ξηρό περιβάλλον. Διατηρώντας την ξηρά τροφή σε επανασφραγιζόμενη συσκευασία ή σε ένα αεροστεγές δοχείο. η τροφή θα μυρίζει και θα έχει ωραία γεύση για αρκετό διάστημα μετά το άνοιγμα.

4. Δίνετε την υγρή τροφή σε θερμοκρασία δωματίου
Για να αναδείξετε τη γεύση και τη μυρωδιά, σερβίρετε την υγρή τροφή σε θερμοκρασία δωματίου. Αν ταΐζετε τον ηλικιωμένο σκύλο σας με τροφή που έχει αποθηκευτεί στο ψυγείο, θα πρέπει να την βγάλετε έως και δύο ώρες πριν από την ώρα του γεύματος για να φτάσει στη σωστή θερμοκρασία. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορείτε να ζεστάνετε για λίγο τις υγρές τροφές στο φούρνο μικροκυμάτων. Προσέξτε όμως να μην τις υπερθερμάνετε, γιατί μπορεί να καεί το στόμα του σκύλου σας.

5. Ταΐστε τον ηλικιωμένο σκύλο σας σε ένα ήσυχο μέρος
Ταΐστε τον ηλικιωμένο σκύλο σας σε ένα ήσυχο μέρος όπου μπορεί να τρώει με ηρεμία και χωρίς διακοπή. Αν έχετε περισσότερους από έναν σκύλους, μπορείτε να τους ταΐσετε την ίδια στιγμή αλλά κάπου ξεχωριστά, ώστε ο ένας να μην ενοχλεί τον άλλον ή ν’ αρπάζει το φαγητό από τον άλλο.

6. Χρησιμοποιήσετε ένα υπερυψωμένο μπολ φαγητού
Οι ηλικιωμένοι σκύλοι που πάσχουν από αρθρίτιδα μπορεί να δυσκολεύονται να φτάσουν το φαγητό τους για αυτό πολλές φορές προτιμούν ένα ελαφρώς υπερυψωμένο μπολ.

Γενικά θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας και να παρακολουθείτε τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά, την όρεξη ή στο βάρος των σκύλων που φροντίζετε. Και αν κάτι σας ανησυχεί, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας γιατί μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε κάτι στη διατροφή των ηλικιωμένων σκύλων σας.

Πηγή : Mypet.gr

Επιστροφή στο ιστολόγιο