Κατοικίδια: 5 λάθη αποθήκευσης της τροφής τους

Κατοικίδια: 5 λάθη αποθήκευσης της τροφής τους

Συχνά δεν αποθηκεύουμε σωστά την τροφή του σκύλου ή της γάτας μας και αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία των τετράποδων φίλων μας. Δείτε εδώ ποια είναι τα 5 λάθη αποθήκευσης της τροφής των κατοικίδιων ζώων που θα πρέπει να αποφεύγουμε.

1. Μην αφήνετε την τροφή του κατοικίδιου σας ασφράγιστη
Για να αποφευχθεί η άσκοπη έκθεση στον αέρα και την υγρασία, η οποία μπορεί να αλλοιώσει γρήγορα τα τρόφιμα και να αυξήσει τον κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης όπως η σαλμονέλα, οι τροφές για κατοικίδια πρέπει να σφραγίζονται σε ασφαλές δοχείο μετά από κάθε γεύμα. Εάν το κατοικίδιό σας τρώει στεγνή κροκέτα, αυτή μπορεί κάλλιστα να είναι η αρχική συσκευασία εάν το επάνω μέρος της τσάντας είναι διπλωμένο με ασφάλεια. Οι υψηλής ποιότητας σακούλες τροφών για κατοικίδια έχουν σχεδιαστεί για να κρατούν τα στοιχεία και να διατηρούν τη φρεσκάδα τους για όσο το δυνατόν περισσότερο διάστημα. Εάν θέλετε να αποθηκεύσετε τρόφιμα σε πλαστικό δοχείο, η καλύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε την αρχική σακούλα και να την τοποθετήσετε σε ένα πλαστικό δοχείο. Εάν χρησιμοποιείτε ειδικά δοχεία φαγητού θα πρέπει να τα καθαρίζετε και να τα στεγνώνετε πολύ καλά όταν είναι άδεια.

2. Μην αφήνετε την τροφή για κατοικίδια να μένει πολύ
Το πόσο καιρό μπορεί να μείνει έξω η ξηρή τροφή διαφέρει ανάλογα με το είδος και τον κατασκευαστή. Ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν φυσικά και τεχνητά συντηρητικά που γενικά είναι καλά μέχρι τη λήξη τους, ακόμη και όταν είναι ανοιχτά. Το καλύτερο είναι να διαβάσετε τι προτείνει ο κατασκευαστή της για τη συγκεκριμένη τροφή του κατοικίδιου σας.

Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, αφού ανοιχτούν, μπορούν να μείνουν έξω από 2 έως όχι περισσότερο από 4 ώρες. Τυχόν αχρησιμοποίητο κονσερβοποιημένο φαγητό πρέπει να τοποθετείται αμέσως στο ψυγείο. Διαβάστε τις συστάσεις σχετικά με το πόσο καιρό μπορεί να δίνετε στον σκύλο σας τα τρόφιμα αφού ανοιχτούν και τοποθετηθούν στο ψυγείο.

Στην ιδανική περίπτωση, τα ξηρά και τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα θα πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου και μακριά από ζέστη και υγρασία.

3. Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε τακτικά τα μπολ τροφής
Το καλύτερο θα ήταν να πλένετε τα μπολ με τις τροφές των κατοικίδιων ζώων, τα πιάτα και γενικά τα σκεύη που χρησιμοποιούν με σαπούνι και ζεστό νερό μετά από κάθε χρήση. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί η συσσώρευση μολυσματικών παραγόντων όπως η σαλμονέλα ή η λιστέρια στα αντικείμενα. Εάν χρησιμοποιείτε πλαστικό δοχείο για την αποθήκευση της τροφής των κατοικιδίων σας, πλύνετε το δοχείο όταν αδειάσει και βεβαιωθείτε ότι είναι εντελώς στεγνό πριν προσθέσετε νέα τροφή.

4. Μην επιτρέπετε στα μικρά παιδιά να δίνουν τροφές στα κατοικίδια σας
Τα παιδιά συνήθως δεν έχουν τόσο καλές υγιεινές συνήθειες όταν δίνουν τροφή στα κατοικίδια και είναι επίσης πιθανό να μην δώσουν τη σωστή ποσότητα γεύματος στο κατοικίδιό σας. Το παιδί αν δεν πλύνει τα χέρια του αφού δώσει τροφή και πιάσει τα μπολ μπορεί να εκτεθεί σε επικίνδυνους μολυσματικούς παράγοντες. Και το κατοικίδιό σας αν φάει περισσότερο απ’ ότι πρέπει να οδηγηθεί σε προβλήματα παχυσαρκίας.

5. Μην κρατάτε τις τροφές τους μετά την ημερομηνία λήξης τους
Οι ημερομηνίες λήξης των τροφών για κατοικίδια ζώα έχουν καθιερωθεί για να διασφαλίζουν την ασφάλεια της τροφής για το σκύλο ή τη γάτα σας. Οι ημερομηνίες αυτές βρίσκονται συχνά στο πλάι ή στο κάτω μέρος της συσκευασίας ή του κουτιού της τροφής για τα κατοικίδια. Μην παίρνετε το ρίσκο να ταΐζετε το κατοικίδιό σας με ληγμένη τροφή.

Πηγή : MyPet.gr

Επιστροφή στο ιστολόγιο