Μπορούν οι γάτες “εσωτερικού χώρου” να κολλήσουν ψύλλους;

Μπορούν οι γάτες “εσωτερικού χώρου” να κολλήσουν ψύλλους;

Μπορούν οι γάτες “εσωτερικού χώρου” να κολλήσουν ψύλλους;
Όσοι διατηρούν γάτες μέσα στο σπίτι, πάντα εκφράζουν την απορία «μα πως κόλλησε ψύλλους, αφού ζει και κινείται μόνο σε εσωτερικούς χώρους»! Ας δούμε παρακάτω πως μπορούν να κολλήσουν ψύλλους οι γάτες που ζουν αποκλειστικά σε εσωτερικούς χώρους.

Ναι, οι γάτες εσωτερικού χώρου μπορούν να κολλήσουν ψύλλους
Αν και οι γάτες εσωτερικού χώρου έχουν μικρότερο κίνδυνο να κολλήσουν ψύλλους από ό,τι οι γάτες που ζουν σε εξωτερικούς χώρους, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν έχουν και ανοσία στις μολύνσεις από ψύλλους. Οι ψύλλοι είναι μικροσκοπικά παράσιτα χωρίς φτερά που τρέφονται με το αίμα των ξενιστών τους. Είναι σε θέση να πηδούν σε μεγάλες αποστάσεις και μπορούν εύκολα να προσκολληθούν σε ανθρώπους ή κατοικίδια ζώα, συμπεριλαμβανομένων των γατών εσωτερικού χώρου.

Πως μπαίνουν οι ψύλλοι στο σπίτι
Οι ψύλλοι μπορούν να εισέλθουν στο σπίτι με διάφορους τρόπους, όπως να μεταφερθούν από τα ρούχα μας, από ανοιχτές πόρτες ή παράθυρα ή από άλλα κατοικίδια που βγαίνουν έξω. Μόλις εισέλθουν στο σπίτι, οι ψύλλοι ενδέχεται να εναποθέσουν αυγά σε χαλιά, έπιπλα και σε οποιαδήποτε ύφασμα βρουν. Τα αυγά εκκολάπτονται σε προνύμφες, οι οποίες στη συνέχεια “μεταμορφώνονται” σε ψύλλους. Αυτοί οι ενήλικοι ψύλλοι μπορούν στη συνέχεια να μολύνουν μια γάτα εσωτερικού χώρου και να προκαλέσουν σημαντική ενόχληση.

Πως θα καταλάβουμε ότι η γάτα μας κόλλησε ψύλλους
Τα πιο συνηθισμένα σημάδια των ψύλλων στις γάτες περιλαμβάνουν:

Υπερβολικό ξύσιμο
Δάγκωμα ή γλείψιμο στο δέρμα, ιδίως γύρω από την ουρά και τα οπίσθια μέρη.
Μπορεί επίσης να δείτε μικροσκοπικά μαύρα στίγματα στο δέρμα της γάτας σας, τα οποία είναι περιττώματα ψύλλων.
Οι ψύλλοι μπορούν επίσης να προκαλέσουν αναιμία σε σοβαρές περιπτώσεις, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λήθαργο, αδυναμία και χλωμά ούλα.

Πρόληψη
Πρώτον, βεβαιωθείτε ότι όλα τα άλλα κατοικίδια ζώα στο νοικοκυριό είναι απαλλαγμένα από ψύλλους και ότι λαμβάνουν τακτικά θεραπείες πρόληψης ψύλλων. Δεύτερον, σκουπίστε τακτικά με ηλεκτρική σκούπα το σπίτι σας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα χαλιά, τις μοκέτες και καναπέδες. Μπορείτε επίσης να πλύνετε τα κλινοσκεπάσματα της γάτας σας σε καυτό νερό για να σκοτώσετε τυχόν ψύλλους ή αυγά.

Επιπλέον, υπάρχουν διαθέσιμα διάφορα προϊόντα πρόληψης ψύλλων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε γάτες εσωτερικού χώρου. Αυτά περιλαμβάνουν τοπικές θεραπείες, όπως spot-on διαλύματα ή σπρέι, που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα. Διατίθενται επίσης από του στόματος χορηγούμενα φάρμακα που μπορούν να σκοτώσουν τους ψύλλους και να αποτρέψουν τις μολύνσεις. Αυτά τα προϊόντα περιέχουν συνήθως εντομοκτόνα που είναι ασφαλή για τις γάτες όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες.

Αλλεργία στα τσιμπήματα ψύλλων
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένες γάτες μπορεί να είναι αλλεργικές στα τσιμπήματα ψύλλων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μια ακραία αντίδραση γνωστή ως δερματίτιδα από αλλεργία στους ψύλλους. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει έντονο κνησμό, τριχόπτωση και δερματικές λοιμώξεις. Εάν η γάτα σας είναι αλλεργική, είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπίσετε αμέσως την παρουσία ψύλλων και να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για την κατάλληλη θεραπεία.

Εν κατακλείδι, ενώ οι γάτες εσωτερικού χώρου έχουν μικρότερο κίνδυνο να κολλήσουν ψύλλους από ό,τι οι γάτες εξωτερικού χώρου, εξακολουθεί να είναι πιθανό να μολυνθούν. Είναι ζωτικής σημασίας να λαμβάνετε προληπτικά μέτρα και να αντιμετωπίζετε αμέσως τυχόν προσβολές από ψύλλους για να διατηρείτε τη γάτα σας υγιή και άνετη.

 Πηγή : Mypet.gr

Επιστροφή στο ιστολόγιο