Σκύλος: Πόσο αντέχει έξω στο κρύο

Σκύλος: Πόσο αντέχει έξω στο κρύο

Τα σκυλιά όπως και οι άνθρωποι, μπορούν να κρυώσουν όταν η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει. Τώρα τον χειμώνα και ειδικά τις μέρες που έξω έχει πολύ κρύο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα όρια του σκύλου μας. Ας δούμε λοιπόν, αν κάνει ο σκύλος μας να βγαίνει έξω όταν κάνει κρύο και πώς μπορούμε να τον κρατήσουμε ασφαλή και ζεστό.

Πότε κάνει πολύ κρύο για να βγει ένας σκύλος έξω;

Σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τη ράτσα του σκύλου, όπως το μέγεθος, το πάχος και το χρώμα του τριχώματος, την ηλικία και άλλους παράγοντες, αλλά σε γενικές γραμμές, όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 7 βαθμούς Κελσίου, τα περισσότερα σκυλιά αρχίζουν να αισθάνονται το κρύο. Και όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 0 βαθμούς είναι η στιγμή που μπορούν πραγματικά να αρχίσουν να πάθουν κάτι από το κρύο.

Σε πολλά μέρη του κόσμου, η θερμοκρασία παραμένει κάτω από τους 0 βαθμούς για πολλούς μήνες κάθε φορά. Δεδομένου ότι τα σκυλιά προφανώς δεν μπορούν να είναι κλεισμένα μέσα όλη την ημέρα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι να δίνουμε προσοχή στο σκύλο μας όταν τον βγάζουμε έξω, καθώς και ο ίδιος θα μας δείξει κατά πόσο αισθάνεται άβολα. Πρέπει επίσης να έχουμε στο μυαλό μας την ψύχρα του ανέμου και την υγρασία. Όσο πιο θυελλώδης, υγρός και σκοτεινός είναι ο καιρός έξω, τόσο το κρύο είναι πιο αισθητό.

Ποια σκυλιά αισθάνονται άνετα στο χιόνι και ποια σκυλιά δεν το αντέχουν;
Τα λεπτότερα σκυλιά τείνουν να κρυώνουν πιο γρήγορα από τα παχιά σκυλιά, καθώς το σωματικό λίπος είναι καλός μονωτής. Το πάχος και το χρώμα του τριχώματός τους μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στο πόσο γρήγορα θα κρυώσουν. Ένας σκύλος με πυκνό τρίχωμα, όπως ένα Husky, θα μπορέσει να μείνει στο κρύο για πολύ περισσότερο χρόνο από έναν σκύλο με πολύ λεπτό τρίχωμα, όπως ένα κυνηγόσκυλο. Επίσης, αν τα σκυλιά έχουν πιο σκούρο τρίχωμα, τις ηλιόλουστες ημέρες θα παραμείνουν ζεστά, καθώς το τρίχωμά τους απορροφά τη θερμότητα από το φως του ήλιου.

Πόση ώρα πρέπει να μένουν έξω τα σκυλιά όταν κάνει κρύο;
Τα σκυλιά μπορούν να βγουν έξω για 15 έως 20 λεπτά σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, αλλά και πάλι θα πρέπει να παρακολουθούμε στενά τον σκύλο μας όσο είμαστε έξω για να βεβαιωθούμε ότι δεν παρουσιάζει σημάδια δυσφορίας. Εάν τα σκυλιά βρίσκονται έξω για πολύ ώρα, μπορεί να έχουν πρόβλημα να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους και να παγώσουν.

Πώς θα καταλάβουμε ότι ένας σκύλος κρυώνει;
Αν δούμε ότι ο σκύλος μας τρέμει, συμπεριφέρεται ανήσυχα, κλαψουρίζει, περπατάει αργά, αναζητά ζεστά μέρη ή κρατάει ψηλά ένα ή περισσότερα πόδια, πρέπει να γυρίσουμε μέσα στο σπίτι. Οι σκύλοι έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τους ανθρώπους όταν τους ενοχλεί το κρύο.

Τι μπορεί να συμβεί στην υγεία ενός σκύλου εάν βρίσκεται έξω σε επικίνδυνα χαμηλές θερμοκρασίες για πολύ;
Εάν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους -6 βαθμούς, οι σκύλοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν υποθερμία και κρυοπαγήματα, αλλά δεν είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο.

Ένας άλλος κίνδυνος για την υγεία που πρέπει να προσέχουμε το χειμώνα είναι το αλάτι που χρησιμοποιείται στους δρόμους και τα πεζοδρόμια όταν χιονίζει. Μπορεί να γίνει αποκόλληση στις πατουσίτσες τους, αφήνοντας εκτεθειμένο ένα στρώμα φρέσκου, ευαίσθητου δέρματος, το οποίο μπορεί να είναι επώδυνο όταν περπατάνε. Για αυτό πρέπει να πλένουμε τα πόδια του σκύλου μας με χλιαρό προς ζεστό νερό όταν επιστρέφει στο σπίτι.

Θα πρέπει επίσης να απομακρύνουμε το σκύλο μας από σημεία που έχουν πάγο, επειδή μπορεί να πέσει και να τραυματιστεί, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, ειδικά τα μεγαλύτερα σε ηλικία σκυλιά που μπορεί να μην μπορούν να αντιδράσουν τόσο γρήγορα.

Πώς να προστατεύσουμε το σκύλο μας από το κρύο;
Εάν ο σκύλος μας δεν ανήκει σε μια ράτσα που αντέχει στο κρύο, ένα ρουχαλάκι παλτό μπορεί να είναι χρήσιμο όταν βγαίνει έξω. Το ρούχο αυτό θα πρέπει να είναι άνετο και να επιτρέπει στο σκύλο μας να έχει πλήρες εύρος κινήσεων. Εάν βρέχει, έχει υγρό κλίμα ή πρέπει να βγάλουμε το σκύλο μας στο χιόνι, θα πρέπει να είναι αδιάβροχο για να μην βραχεί το τρίχωμά του. Για να προστατεύσουμε τα πόδια του, μπορούμε να πάρουμε ειδικά μποτάκια ή να αγοράσετε προστατευτικό κερί για τα πέλματα των ποδιών του.

Πηγή : MyPet.gr

Επιστροφή στο ιστολόγιο